Verisuonileikatun potilaan yleiset jatkohoito-ohjeet 
| på svenska |

 Potilasohje /i / VSSHP / TYKS / Verisuonikirurgia 

Valtimoiden ahtauttava kovettumistauti eli ateroskleroosi on seurausta monen tekijän yhteisvaikutuksesta. On tärkeää hoitaa riskitekijät kuntoon. Verisuonitautia ei voida kokonaan parantaa, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa puuttumalla riskitekijöihin. Samalla verisuonileikkauksen tulos säilyy pidempään ja elämänlaatu paranee.

Seuraavien ohjeiden noudattaminen auttaa riskitekijöiden hallitsemista.


Riskitekijäkartoitus kannattaa pyytää terveyskeskuslääkärin luona käydessä vähintään kerran vuodessa.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakointi on merkittävin riskitekijä. Se aiheuttaa jo muutenkin ahtaiden verisuonten supistumista ja huonontaa lihasten ja kudosten hapen saantia. Lopettamalla verisuonisiirteet pysyvät kauemmin auki ja yleisvointi paranee. Tupakoinnin lopettamisen apuna voi käyttää nikotiinikorvaushoitoa tai voi pyytää omalta lääkäriltä reseptiä lääkkeeseen (Champix®, Zyban®).

Päivittäinen liikunta

Liikkuminen parantaa paitsi verenkiertoa niin myös kolesteroli- ja verensokeriarvoja. Tunti päivässä esim. kävelyä on sopiva määrä. Jos pohjekipu pysäyttää kävelyn, kannattaa välillä levätä ja jatkaa pienen lepohetken päästä matkaa. Ohimenevä kipu ei ole vaarallista.

Kolesteroliarvot kuntoon ja kovien rasvojen välttäminen

Kolesteroliarvot tulee mittauttaa terveyskeskuksessa vähintään kerran vuodessa. Kovien rasvojen korvaus öljyllä on suositeltavaa. Kalaruokien, vihanneksien ja juureksien käyttöä on syytä lisätä.

Verenpaine kuriin

Verenpainearvoja kannattaa seurata säännöllisesti. Mikäli verenpainearvonne ovat koholla, ottakaa yhteys terveyskeskukseen, jossa verenpainelääkityksen aloittaminen ja seuranta tapahtuu. Tarvittavan verenpainelääkityksen aloittaminen ja verenpaineen seuranta hoidetaan omassa terveyskeskuksessa.

 Diabetes (sokeritauti ) tasapainoon

Hyvä sokeritasapaino hidastaa verisuonimuutosten kehittymistä ja auttaa haavojen parantumisessa.

Jalkojen hoito

Haavojen ennaltaehkäisy on tärkeää. Kaikki haavat ja nirhaumat paranevat huonosti jalassa, jossa on heikentynyt verenkierto. Sokeritauti heikentää haavojen parantumista. Varpaan välit tulee kuivata ja käyttää esim. apteekista saatavaa lampaan villaa varvasväleihin. Kuivien ja kovettuneiden kohtien säännöllinen rasvaus ehkäisee haavaumien syntyä. Kynnet kannattaa leikata suoriksi, etteivät ne paina ihoa. Kannattaa hankkia kunnolliset, joko nahkaiset tai kankaiset, riittävän tilavat ja hengittävät kengät, jotka eivät varmasti purista. Paljain jaloin liikkumista tulee välttää.

Verenkiertolääkitys

Leikkauksen jälkeen tarvitaan pysyvä, veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys. Yleisimmin käytetään asetosalisyylihappoa sisältävää valmistetta (esim. Aspirin®, Disperin®, Aspirin Cardio®, Primaspan®, Asasantin®). Muita mahdollisia ovat Marevan®, Persantin® ja Plavix®. Näitä ei tulisi keskeyttää neuvottelematta oman lääkärin kanssa.


Erityisesti huomioitavaa!

Leikatun raajan verenkiertoa tulee seurata kotona. Verenkierron äkillinen heikkeneminen aiheuttaa ihon muuttumisen kalpeaksi ja sittemmin siniseksi ja kylmäksi. Raajaan tulee tunnottomuutta ja kovaa kipua. Näiden oireiden ilmaantuessa tulee hakeutua välittömästi sairaalan ensiapupoliklinikalle.

Lisätietoja: Verisuonikirurginen osasto 219 puh.(02)-3132244


Sisällöstä vastaa VSSHP /TYKS /Verisuonikirurginen osasto 219,sisältö tarkistettu 12/2011

h_verisuonileikkaus h_ateroskeroosi