Yhteystiedot SuomeksiPå svenskaIn English
PÄÄVALIKKO
Tietoa tutkimuksista
 
Tietoa sairauksista ja hoidosta
 
Allergologia
 
Ihoallergia
 
» Keuhkoallergia
 
Muuta tietoa
 
Anestesiologia ja kivun hoito
 
Iho- ja sukupuolitaudit
 
Keuhkosairaudet
 
Kirurgia
 
Korva-, nenä, -ja kurkkutaudit
 
Lasten sairaudet
 
Naistentaudit ja synnytykset
 
Neurologia
 
Ortopedia ja traumatologia
 
Psykiatria
 
Silmäsairaudet
 
Sisätaudit
 
Suusairaudet
 
Syöpätaudit
 
Tietoa kuntoutuksesta
 
Tietoa terveyden edistämisestä
 
Sairaalahygienia ja infektion torjunta
 
Tietoa ammattilaiselle
 
Potilasmaksut
 
Potilaan oikeudet
 
Linkkejä tiedonhakuun
 
Sivukartta
 
Tietoa ohjepankista
 
SANAHAKU
hakuohje | sivukartta
TARKENNETTU HAKU
Kirjautuneena:

  

Tietoa sairauksista ja hoidosta | Allergologia | Keuhkoallergia
      Tulostettava versio Lähetä artikkeli kaverille  

Elintarvikkeiden lisäaineet ja yliherkkyys (T)



Potilasohje / i / Keuhkosairaudet / VSSHP

Eräät elintarvikkeiden lisäaineet saattavat aiheuttaa yliherkkyysoireita. Yliherkkyys lisäaineille on kuitenkin hyvin harvinaista, sitä esiintyy alle 1 %:lla ihmisistä. Yleisimmin lisäaineyliherkkyyttä tavataan astmaatikoilla, joiden oireet saattavat pahentua erityisesti hengitetystä rikkidioksidista ja sulfiiteista. Myös henkilöt, jotka ovat yliherkkiä lääkkeenä käytetylle asetyylisalisyylihapolle (ASA), voivat reagoida säilöntäaineena kotitalouksissa ja teollisuudessa käytetyille bentsoehapolle tai sordiinihapolle. Seuraavassa on lueteltu joitain lisäaineita, jotka saattavat aiheuttaa yliherkkyysoireita. Tällöin oireita aiheuttava lisäaine voidaan jättää ruokavaliosta pois.    

Yliherkkyysoireita mahdollisesti aiheuttavia lisäaineita

Säilöntäaineet

Bentsoehappo ja sen johdannaiset  (E210-219)
Yleisimmät käyttökohteet: Esiintyy luontaisesti merkittävinä määrinä puolukassa, lakassa ja karpalossa. Kotisäilöntää varten tehdyt säilöntäaineseokset esim. Atamon ja Hillox sisältävät bentsoehappoa. Lisäaineena käyttö sallittu mm. seuraavissa: mehut, virvoitusjuomat, punajuuri-, kurkku-, sieni- ym. kasvispuolisäilykkeet, marmeladit, hillot, hyytelöt, sinapit, tomaattikastikkeet, margariinit, suolattu- ja maustettu kala, kalapuolisäilykkeet, mausteseokset, sima, siideri 
 

Sorbiinihappo (E200-203)
Yleisimmät käyttökohteet: esiintyy luontaisesti pihlajanmarjoissa ja lakoissa. Lisäaineena käyttö sallittu seuraavissa: ruokaleivät, mehut, hillot, marmeladit, hillosokeri, virvoitusjuomat, margariinit, kasvispuolisäilykkeet, kahvileivät ja konditoriavalmisteet, marja- ja hedelmätäytteet, sulatejuusto, tuorejuusto, makeiset, rahka, raejuusto, viljaruokavalmisteet puolisäilykkeenä, mämmi, keitto- ja kastikeainekset, tomaattikastikkeet, eräät alkoholia sisältävät juomat

Sulfiitit, rikkidioksidi, rikkihapoke (E220-228) käytetään myös tummumisen estämiseksi
Yleisimmät käyttökohteet: kuivatut hedelmät (yleensä aprikoosi, omena, päärynä) hedelmäsäilykkeet (yleensä omena, päärynä, aprikoosi, persikka), rypälemehut ja sitä sisältävät sekamehut, sitruunamehu, sitruunamehutiivisteet, limettimehut, limonadit, olut, sima, siideri, viinit, alkoholittomat viinit (valm. rypälemehusta), maustetut puna- ja valkoviinietikat, sinappi, ketsuppi, teollisesti kuorittu peruna, kuivatut sienet

Propionihappo ja sen johdannaiset (E280-283)
Yleisimmät käyttökohteet: esiintyy luontaisesti Emmental-tyyppisissä juustoissa, lisäaineena käyttö sallittu ruokaleipiin (esim.valmiiksi viipaloidut) ja kahvileipiin ja konditoriavalmisteisiin. 
 

Väriaineet
Atsovärit

  • E 102 Tartratsiini
  • E 110 Paraoranssi
  • E 122 Atsorubiini
  • E 123 Amarantti
  • E 124 Uuskokkiini
  • E 128 Punainen 2 G                                       
  • E 129 Alluranpunainen AC
  • E 151 Briljanttimusta
  • E 154 Ruskea FK
  • E 155 Ruskea HT
  • E 180 Litorubiini BK

Atsoväriaineiden käytö tuli EU:n myötä jälleen sallituksi myös Suomessa. Atsoväriaineista erityisesti tartratsiini, muta myös amarantti, paraoranssi, uuskokkiini ja briljanttimusta saattavat aiheuttaa joillekin yliherkkyysoireita.
Yleisimmät käyttökohteet; lähinnä ulkomaiset virvoitusjuomat, jäätelöt ja mehujäät, makeiset (kotimaisissa makeisissa tavallisin lakritsissa ja salmiakeissa käytetty briljanttimusta), konditoriatuotteet, jälkiruoat ja miedot alkoholijuomat

Hapettumisenestoaineet

Butyylihydroksianisoli (BHA) butyylihydroksitolueeni (BHT) (E 320-321)
Yleisimmät käyttökohteet: rasvat, kasviöljyt, perunasosehiutalejauheet, kastikkeet, kuivatut keitot ja liemet, purukumi ja lisäravinteet

Sakeuttamis- ja hyytelöimisaineet

Arabikumi (E 414), tragantti (E 413)
Yleisimmät käyttökohteet: makeiset, purukumi, eräät virvoitusjuomat

Aromivahventeet

Natriumglutamaatti (E 620-625)
Yleisimmät käyttökohteet: Liha- kala- ja kasvisruokavalmisteet, mausteseokset (erityisesti aromisuola) ja liha- ja kasvisliemivalmisteet, makkarat ja lihasäilykkeet,  keitto- ja kastikeainekset, salaatin- ja maustekastikkeet, perunalastut ja vastaavat tuotteet
 

Elintarvikkeiden valinta

Mitä enemmän elintarviketta on käsitelty ja jalostettu, sitä enemmän siinä on lisäaineita.  Periaatteena on, että vähän käsiteltyihin ja käsittelemättömiin elintarvikkeisiin, kuten liha, munat, marjat, hedelmät ja kasvikset sekä joihinkin muihinkin elintarvikkeisiin, kuteen maitoon, voihin, hunajaan, sokeriin, kahviin, teehen, lähdeveteen, makaroniin ja pastaan ei saa käyttää lainkaan lisäaineita. Kuluttajalla on siis halutessaan mahdollisuus valmistaa perusraaka-aineista lisäaineetonta ruokaa. Lisäaineita on kuitenkin monenlaisia, eikä suinkaan kaikkia ole automaattisesti tarkoitus välttää.

Maito ja maitovalmisteet:
Ei yleensä sisällä: maito, kefiiri, piimä, kokkelipiimä, maustamaton jogurtti, viili, kerma, kermaviili, smetana, maitojauhe, äidinmaidonkorvikkeet, voi, maitorahka
Saattaa sisältää: maustettu jogurtti, maitojuomat ja niitä jäljittelevät valmisteet, jotkut juustot, jälkiruokahyytelöt, jäätelöt ja mehujäät

Ravintorasvat:
Ei yleensä sisällä
: kasviöljyt, voi
Saattaa sisältää: margariini, salaatinkastikkeet, grillikastikkeet ja majoneesi

Munat ja munavalmisteet
Ei yleensä sisällä: tuoreet munat
Saattaa sisältää: munamassa, munajauhe

Liha, sisäelimet, veri ja niistä tehdyt valmisteet:
Ei yleensä sisällä
: liha, sisäelimet ja veri tuoreena, pakastettuna, suolattuna ja savustettuna sekä täyssäilykkeet
Saattaa sisältää; makkara, lihavalmisteet, lihaliemi ja einekset

Kala, äyriäiset ja niistä tehdyt valmisteet:
Ei yleensä sisällä: tuoreet, pakastetut, kuivatut ja lipeöidyt valmisteet, täyssäilykkeet
Saattaa sisältää: suolatut, maustetut ja savustetut valmisteet, einekset

Vilja ja viljavalmisteet:
Ei yleensä sisällä
: jauhot, ryynit, suurimot, hiutaleet, ruokaleipä (myös näkkileipä ja hapankorput) kotileivonnaiset, makaroni, spagetti, maltaat, hiiva
Saattaa sisältää: murot, kahvileipä, keksit, korput, rinkelit, konditoriavalmisteet, kahvileipä- ja kakkujauheseokset, leivinjauhe, einekset, mämmi

Vihannekset, juurekset, sienet ja näistä tehdyt valmisteet:
Ei yleensä sisällä
: tuoreet ja pakastetut, täyssäilykkeet,  
Saattaa sisältää: puolisäilykkeet kuten säilykepunajuuri  ja etikkakurkku, keitto- ja kastikeainekset,
 perunasosehiutale ja -jauhe

Hedelmät, marjat ja näistä tehdyt valmisteet
Ei yleensä sisällä
: tuoreet ja pakastetut, tuoremehu, täysmehu (tiiliskivipakkaus), lastenruokasoseet
Saattaa sisältää: mehut ja mehujuomat, soseet, marmeladit, hillot, hyytelöt, puolisäilykkeet

Mausteet ym.
Ei yleensä sisällä
: suola etikka, yksittäiset mausteet
Saattaa sisältää: sinapit, ketsupit, mausteseokset

Kaakao ja siitä tehdyt valmisteet:
Ei yleensä sisällä
: kaakao
Saattaa sisältää: sokeroitu kaakaojauhoseos, suklaa

Sokeri, hunaja ja niistä tehdyt valmisteet:
Ei yleensä sisällä
: sokeri, fariinisokeri, siirappi, hunaja
Saattaa sisältää: vanilliinisokeri, makeiset, purukumit, keinotekoiset makeutusaineet

Virvoitus ja alkoholijuomat:
Ei yleensä sisällä
: kivennäisvedet, kotikalja, kirkkaat väkevät alkoholijuomat, tuoremehu ja täysmehu
Saattaa sisältää:hedelmä-, marja- ja kasvismehut ja mehujuomat, limonadit, sima, siideri, olut, monet alkoholijuomat
 

Kahvi ja tee:
Ei yleensä sisällä
: kahvi ja tee
Saattaa sisältää: aromitee

Kirjallisuutta:
Lisäaineopas. Toim. Penttilä P-L ja Teinilä-Kurvinen J. Elintarvikeviraston julkaisu, 1997


sisällöstä vastaa TYKS 120, sisältö tarkistettu 01 / 2008

h_lisäaineet  h_yliherkkyys  h_allergia h_elintarvikkeet h_tkeu h_lisäaine


Tiina Tammi 22.06.2010

Takaisin
Takaisin